HTML doboz

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Elérhetőség

moviebox@citromail.hu
">

Pageviews

2015.02.24. 16:25 Znono

The Enemy - Az embermás

enemy_poster.jpg

Ismét egy film mely elkerülte a Magyar multiplexeket és most valóban jogos a kérdés, hogy miért, bár a válasz mégis kézenfekvő: ez a film egyszerűen túl bonyolult a Magyarnak, s emiatt viszonylag kevesen váltottak volna rá jegyet. Mert honfitársaink nagy része egyszerűen lusta gondolkodni és inkább befizet egy ponyvapornóra vagy egy folytatásfilmre, hiszen ott nem kell új karaktereket, urambocsá új történetet befogadnia, gondolkodnia pedig aztán végképp nem.

A történetből semmit sem szeretnék leírni, hiszen minden egyes szó vagy utalás élményromboló hatású lehet, csak annyit árulok el, hogy minden mondatnak, minden tekintetnek, utalásnak jelentősége van, melyek a végkifejlet szempontjából döntő jelentőséggel bírnak. Akkor meg aztán pláne ha az ember próbálja összerakni a végén a látottakat. A film amúgy a The Double című regényből készült és az a Dennis Villeneuve dirigálta le akinek a Fogságban című thrillert köszönhetjük, ahol szintén Jake Gyllenhaal volt a főszereplő.

Beszámolóm tárgya egy igazi rétegfilm, hiszen tipikusan az a fajta amikor a stáblista alatt csak ülsz és azon merengsz, hogy mégis mi a kutyaúristent láttál ebben a szűk másfél órában. Aztán eltelik egy kis idő és ismét ott motoszkál a fejedben és próbálod újra összerakni a látottakat, hogy értelmet nyerjen az egész. De mindig van valami ami megdönti az újabb és újabb elméleteket ami miatt kénytelen vagy egy népesebb fórumban tanácsot kérni teóriád hitelességéről. Amikor pedig elolvasol pár a tiéddel hasonlatos feltevést akkor valamelyest képes leszel ebből a börtönből kiszabadítani az elmédet és végre elkezdhetsz agyalni a mindennapi problémáidon. Na ilyen ez a film. Ritka.

Az Enemy egy olyan komplex és egyedi talányt/rejtélyt tol a képünkbe melyre racionális megoldást találni szinte lehetetlen. Ezzel pedig a film a megtekintése után olyan súlyt helyez ránk, nézőkre amit mi a szerencsés avagy szerencsétlen " áldozatok " még hosszú napokon át kénytelenek vagyunk magunkkal cipelni. Megosztó film lévén mindenki csak saját felelősségére vágjon bele. Szerintem bőven megéri.

Kommentben lehet spoileresen vitázni a filmről.

8/10

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://moviebox.blog.hu/api/trackback/id/tr697212239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása